Saturday, March 14, 2009

Political incorrectness

The prehistoric peoples didn’t know we were going to use them as models for ourselves and write their history accordingly. There is actually little evidence for women taking part in the hunting itself but they must have played a crucial role in the very important ground service. Without somebody tanning and sewing, the hunters would have done a poor job.

6 comments:

Mandala said...

Finns det något som visar motsatsen? Jag har hört (men var?) att man åtminstone tidigare könsbestämde döda forntidingar genom att titta på sakerna som hade begravts med dem, och då tolkade jaktredskap som man och troligen nål och tråd som kvinna. Om det stämmer har man väl rätt lite att gå på överhuvudtaget när det gäller arbetsfördelningen i tidernas begynnelse. Har du hört detta någon gång?

Måns Sjöberg said...

Ja, cirkelresonemang är ett gissel. Barumskvinnan ansågs vara en manlig fiskare tills man upptäckte att han hade fött en massa barn. Jag förlitar mig i stället på jämförelser med sentida jägare och samlare. Där brukar arbetsfördelningen vara ojämn, särskilt om jakt eller boskapsskötsel har stor del av ekonomin.

Leif Häggström said...

Jag har för mig att jag någon stans läst om mesolitiska populationer där kvinnornas tänder var betydligt mycket mer nedslitna än männens. Min spontana gissning är att det har att göra med att man i många kulturer använder tänderna för att mjukgöra skinn man håller på att bereda.
Det går alltså att komma åt skillnader utan att falla i cirkelresonemang, men förklaringen till varför skillnaden ser ut som den gör är svårare att komma åt.

Hur som helst, en väldigt bra bild.

Måns Sjöberg said...

I Ajvide hade många män överansträngda vadmuskler och kvinnorna nedslitna bakre kindtänder, om jag minns rätt (hittar som vanligt inte boken). Men som sagt: VARFÖR är en svårare fråga än VAD.

Leif Häggström said...

Aha! Hårdtränande fotbollsspelare och tandagnissel?

Måns Sjöberg said...

Eller så släpade de kanoter eller kastade harpuner eller stötte kula, respektive gjorde snören eller tuggade skinn eller drog lastbilar. Kanske tränade de inför en årlig World Strongman Competition eller vad det heter?